Wat is asbest?

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Asbest is een sterk en slijtvast mineraal dat in de vorige eeuw erg populair was in de bouwsector. Heel wat ouder bouwmateriaal, waaronder leidingen, daken en wanden, bevat dus asbest.


Alleen… deze natuurlijke grondstof is volgens uitgebreid onderzoek heel schadelijk voor de gezondheid van de mens. Sinds 2001 is het dan ook wettelijk verboden om asbest als bouwstof te gebruiken.

Asbest veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen

 

Wanneer je als mens blootgesteld wordt aan asbestvezels en deze vezels inademt, loop je een groot risico op gezondheidsproblemen, zoals asbestose, longkanker of mesothelioom, een kwaadaardige soort van kanker. Wist je dat er jaarlijks nog steeds ruim 200 mensen in België sterven aan mesothelioom?

Wettelijk kader rond asbest

Daarom bestaat er tegenwoordig een wettelijk kader rond asbest. Het is verplicht om je woning gebouwd voor 2001 te laten onderzoeken door een asbestdeskundige. Wil je je huis verkopen of renoveren? Dan is het zeer belangrijk om te weten of er asbest in je pand aanwezig is, onder welke vorm en of specialisten het op een veilige manier kunnen verwijderen.


Een asbestinventarisatie is cruciaal omdat het bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van mensen die in de buurt van asbesthoudende materialen werken of wonen. Door asbest in kaart te brengen, kun je ernstige gezondheidsproblemen vermijden.

Wat als je huis asbest bevat?

Geen paniek! Het attest geeft aan welke maatregelen nodig zijn om een asbestveilige toestand te behouden of bekomen. In bepaalde gevallen moet je geen verdere stappen ondernemen. Het asbest bevindt zich dan op een plaats die geen gevaar vormt.

In andere gevallen renoveer je best je huis. De Vlaamse regering wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken en ondersteunt mensen die hun woning veiliger maken.

Subsidies en premies

Sinds 1 januari 2021 voorziet de Vlaamse regering premies voor het verwijderen van asbest. Deze premie kan je aanvragen bij netbeheerder Fluvius. De premie bedraagt €8/m2 meter voor wie:

- een gevel (of spouwmuur) isoleert en tegelijk ook de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen.

- een dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien, asbestgolfplaten en/of het asbesthoudend onderdak laat verwijderen.

Deze premie komt boven op de premie voor dak -en zoldervloerisolatie (€4/m2).

In totaal ontvang je dus €12/m2 voor het verwijderen van je asbestdak in combinatie met isolatie.

Wil je asbesthoudende dak- of gevelbekleding (laten) verwijderen zonder het aanbrengen van isolatie? Ook dan kun je van ondersteuning van OVAM genieten.

Krijg je graag specifieke informatie over jouw woning? Ik geef je uitgebreid advies op maat en breng je in contact met de juiste instanties, indien nodig.